Αυτοπεποίθηση: Αν εκτιμάς τον εαυτό σου, θα ακολουθήσουν κι άλλοι…

Καλησπέρα σας…

Εδώ και αρκετό καιρό θέλω να απευθυνθώ σε κάποιο ψυχολόγο αλλά ακόμα δε το έχω τολμήσει.

Ο λόγος που θα ήθελα να το κάνω είναι για να βρω αυτοπεποίθηση, την εκτίμηση μου. Στις προσωπικές μου σχέσεις είμαι το καλό παιδί, τόσο υποχωρητική, προσαρμοστική στα θέλω των άλλων και τα δικά μου θέλω πάνε βόλτα, με αποτέλεσμα να πνίγομαι μόνη μου σε αυτό που άφηνα να συμβαίνει.

Και όλες μου οι σχέσεις ήταν αποτυχημένες και όλοι στο τέλος με άφηναν. Χωρίς να καταλάβω το γιατί.

Θεωρούσα ότι η καλοσύνη είναι δώρο για κάποιον που την έχει.

Δε θέλω πια να είμαι καλή, θέλω να βρω την αληθινή αγάπη και να αποκτήσω την πυγμή που μου λείπει να διεκδικώ αυτά που θέλω.

Απαντά η Ψυχολόγος, Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια που βρήκατε το κουράγιο να γράψετε σε αυτή την στήλη και σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε τις σκέψεις σας μαζί μας. Μην υποτιμάτε αυτή σας την κίνηση που δείχνει τη διάθεση σας για περαιτέρω εσωτερική διερεύνηση. Φαίνεται να είσαστε σε μια γόνιμη ψυχολογική φάση και κάτι καλό θα βγει από αυτό.

Πολύς κόσμος διστάζει να απευθυνθεί σε ψυχολόγο για διάφορους λόγους , ενώ θα το ήθελε. Θα ήθελα να επισημάνω ότι στις συναντήσεις με ψυχολόγους  υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος να διερευνήσει κανείς εξατομικευμένα φόβους και αναστολές που σχετίζονται με τη διαδικασία των ίδιων των συναντήσεων και συχνά μέσα από ανάλυση αυτών των δισταγμών ανακαλύπτει κανείς ενδιαφέροντα πράγματα για τον εαυτό του.

Αναφέρεστε στην έννοια της  αυτοπεποίθησης που σχετίζεται άρρηκτα με την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση.  Η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα για τη συνειδητοποίηση του εαυτού . Η επικοινωνία με ψυχολόγο σίγουρα είναι μια καλή ευκαιρία  να αναλογιστεί κανείς πάνω στις πτυχές του εαυτού του, να διερευνήσει σκέψεις και συναισθήματα, να αντιληφθεί τι εικόνα βγάζει προς τα έξω, να αναρωτηθεί πώς θέλει να ζει και τι τον εμποδίζει να κάνει αυτά που θέλει.

Η αυτοεκτίμηση έρχεται συνήθως αφού αποδεχθεί κανείς τον εαυτό του έχοντας επίγνωση όλων των σημείων του μέσα από την αυτογνωσία. Αυτό δεν είναι ένα εύκολο στάδιο γιατί πολλές φορές μπορεί να την σαμποτάρουμε μόνοι μας, π.χ. να έχουμε συνηθίσει να απορρίπτουμε τον εαυτό μας στο σύνολο όταν δεν μας αρέσει ένα μέρος του, να αδυνατούμε να αγκαλιάσουμε τρωτά σημεία, να έχουμε βιώματα από το  περιβάλλον που δε μας βοηθούν να δούμε την αξία μας κ.α.

Αφού κατακτηθεί η αυτοεκτίμηση έρχεται η αυτοπεποίθηση, μιας και πλέον έχουμε την επίγνωση του εαυτού μας, έχουμε αγαπήσει τον εαυτό μας και αποκτούμε τη δύναμη να προχωράμε γνωρίζοντας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητές του.

Η καλοσύνη από την άλλη πλευρά είναι σπουδαία αρετή και από τις υψηλές αξίες στη ζωή. Αξίζει να δούμε εσείς τι εννοείτε καλοσύνη. Για παράδειγμα αν κάποιος είναι καλός πρέπει πάντα να υποχωρεί;  Αν δεν υποχωρεί πάντα τι θα συμβεί; Υπάρχει τρόπος να μπορέσει να υπερασπιστεί τις δικές του επιθυμίες  χωρίς να προσβάλλει τον  άλλον;  Ίσως αναλογιζόμενη σε βάθος τη στάση σας να ανακαλύψετε ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρο- μαύρο.

Μπορώ να καταλάβω  ότι σας  μένει η αίσθηση του ότι πνίγονται τα δικά σας θέλω αφού διστάζετε να τα διεκδικήσετε. Φαίνεται πως  μέχρι τώρα σε κάποιο βαθμό λειτουργούσατε με έναν συγκεκριμένο τρόπο που τώρα το βλέπετε μπροστά σας ότι δεν σας ωφελεί πάντα.

Πώς θα θέλατε να είστε και πώς φαντάζεστε ότι θα αλλάξει  η ζωή σας;

Αναφέρεστε επίσης στο κομμάτι των σχέσεων που στο τέλος λέτε  ότι σας  άφηναν, πιθανώς αφήνοντάς σας  μια γεύση απόρριψης που μάλλον ενίσχυε την πιθανή έλλειψη αυτοπεποίθησής σας. Ο κάθε άνθρωπος  είναι ένας μοναδικός συνδυασμός χαρακτηριστικών προσωπικότητας . Αυτό που χρειάζεστε είναι  μέσα από το δρόμο της αυτογνωσίας να διερευνήσετε τις πτυχές του εαυτού σας και τελικά να τον αγαπήσετε.

Αυτό είναι σίγουρα το πρώτο βήμα για υγιείς και αληθινές σχέσεις. Αν εσείς νιώθετε εκτίμηση για τον εαυτό σας  τότε θα δείτε ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλοι.

Αυτό μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους και οπωσδήποτε ένας από αυτούς είναι  μέσω της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας.

 

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Ψυχολόγος – Συμβουλευτική Ψυχολογία

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6972137475

e-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: www.psychologos-tsamkosoglou.gr

Σελίδα Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos

Linkedin:Elena Tsamkosoglou

Σχετικά άρθρα