Το φθινόπωρο ενδέχεται να φέρει μια αίσθηση μελαγχολίας. Πριν δραματοποιήσουμε αυτό που νιώθουμε ας δούμε τι συμβαίνει. Η μέρα μικραίνει και αφήνει σιγά σιγά πίσω το καλοκαίρι με τις διακοπές και την ξενοιασιά.Όπως παρατηρεί η Alisson Suttcliffe (2015) η αλλαγή στην ηλιοφάνεια μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο μας καθώς και να προσδώσει αίσθηση κούρασης. Επίσης οι πιο κρύες νύχτες μπορεί να αλλάξουν λίγο την κοινωνική μας διάθεση σε σχέση με το καλοκαίρι που μπορεί να μην μας κρατάει τίποτα μέσα στο σπίτι. Επιπλέον οι επιστήμονες συζητούν για το πως τα ένστικτά μας ως θηλαστικά μας οδηγούν σε τάση αυξημένης πρόσληψης τροφής κατά την αναμονή της έλευσης του χειμώνα.

 

Όπως αναφέρει ο Πίσχος (2015) η περίοδος του φθινοπώρου ως εποχή μεταβατική μπορεί να φέρει άγχος και ανησυχία.Η σκέψη και μόνο ότι η ξαπλώστρα και η θάλασσα θα αντικατασταθούν από την κίνηση και την καθημερινότητα, δεν είναι από μόνη της ευχάριστη. Δεν θα πρέπει όμως να φοβίζει και να αγχώνει, είναι κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους. Όσο δίνετε τροφή σε αυτά τα συναισθήματα, τόσο αυτά λειτουργούν αθροιστικά για τη δημιουργία νέων αρνητικών συναισθημάτων που έρχονται να πάρουν υπόσταση μέσα σας. Απολαμβάνοντας το τέλος του καλοκαιριού, πετυχαίνετε μία ομαλότερη μετάβαση από μία συναισθηματική κατάσταση σε μία άλλη, χωρίς να δημιουργούνται φοβίες για το μέλλον.

Μία περίοδος προσαρμογής πριν την έναρξη του καθημερινού προγράμματος, κρίνεται απαραίτητη για την ομαλή μετάβαση. Η επιστροφή μία ή δύο μέρες πριν, βάζει το μυαλό να λειτουργεί με άλλες προτεραιότητες, αλλάζει εικόνες και εστιάζει σε διαφορετικά σημεία. Μπορείτε επίσης, να ετοιμάσετε ένα πρόγραμμα για τον χειμώνα. Μην ξεχνάτε ότι τις περισσότερες υποχρεώσεις τις έχετε ήδη αντιμετωπίσει στο παρελθόν, άρα ξέρετε πως να τις χειριστείτε και στο μέλλον. Επίσης, βραχυπρόθεσμοι και εφικτοί στόχοι θα σας βοηθήσουν να ξαναμπείτε σε ρυθμό.

Μην αμελείτε να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν, να βλέπετε αγαπημένα πρόσωπα και ό,τι άλλο σας χρειάζεται για να τονώσετε την διάθεσή σας. Μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να απολαύσουμε από κάθε εποχή αυτό που έχει να μας δώσει. Ας μην ξεχνάμε ότι η φύση έχει σοφά προβλέψει την εναλλαγή των εποχών και μέσα από αυτήν,την ανανέωση του ανθρώπου.

 

Άρθρο δημοσιευμένο στη σελίδα του facebook elenatsamkosogloupsychologos (Έλενα Τσαμκόσογλου,13/9/2015)


http://www.alisonsutcliffe.com/autumn-melancholia-or-sad/ 
http://www.sinaisthisi.gr/…/i-melagxolia-tis-epistrofis-7-t…